Joris Lehr speelt

OTHELLO  

“Een slimme bewerking die je direct naar de essentie voert. 
En prachtig spel, erg goed!”

Dario Fo 

Joris Lehr speelt het beroemde verhaal van William Shakespeare over onschuld, intriges en jaloezie. 
Hij gaat de grote uitdaging aan om de tragische neergang van Othello, de geraffineerde intriges van Jago en de verscheurende verbijstering van Desdemona te laten zien door de ogen van één personage; Cassio de luitenant van Othello. In de voortreffelijke regie van George Isherwood weet hij het verhaal te vertellen met alleen een strijkplank wat wasknijpers en veel prachtige Ray Charles muziek. 

De populaire generaal Othello is getrouwd met Desdemona, de liefde van zijn leven, en op het toppunt van zijn roem. En toch, als zijn veronderstelde vriend Jago twijfel weet te zaaien over de trouw van zijn bruid wordt hij geleidelijk aan gek van wantrouwen. In deze indrukwekkende tragedie over onschuld en vertrouwen worden alle personages meegetrokken in een monsterlijk web van intriges en jaloezie. 
De voorstelling is in het Nederlands en het Engels te boeken.

Idee en spel: Joris Lehr
Bewerking en regie: George Isherwood 
Foto’s: Richard Pels, Fokke P. De Boer, Aldwin Lehr

Speeldata

"Het meest originele wat we in tijden hebben gezien. Heel creatief, zeer onderhoudend, bij vlagen echt ontroerend en heel goed geacteerd."

“Hier speelt één man, Joris Lehr, wel zeven verschillende figuren uit Shakespeares tragedie met een strijkplank, strijkijzer, knijpers en een rode sjaal en wat wit wasgoed. Prachtig is de scene waarin het stoomstrijkijzer als Venitiaans oorlogsschip de oorlog wint tegen de Turken in de vorm van een leger wasknijpers. De rode sjaal als tulband van de Turk wordt een rode zee van bloed vol dode drenkelingen. Met een bril, een tulband, een schort, een snor van twee wasknijpers of een baard van een heel rijtje wasknijpers, zie je steeds weer een ander personage. Het zou slapstick kunnen zijn, maar je ziet meer bewondering dan lach op de gezichten van de toeschouwers.” 
De Stentor

“Als je een hertaling maakt van een zeventiende eeuws stuk is het de kunst om niet de intentie van de auteur, de sfeer van de tekst en de culturele achtergronden te vervormen. Dat dat mogelijk is, bewijst de verhalenverteller Joris Lehr die, met een strijkplank en wasknijpers ons, maar vooral ook de kinderen van de bovenbouw van het primair onderwijs, naar de kern voert van het drama dat Shakespeare schreef rond 1600. Het is aangrijpend en ingrijpend, bleek uit de opmerkingen van groep 8, die na de voorstelling druk met elkaar in gesprek waren. Zo het publiek weten te pakken, een betere graadmeter is er niet.”
L. van der Linden

“Door kleine veranderingen in kostuums en attributen weet de toeschouwer soepel de verschillende rollen te onderscheiden. Door de mimiek van Lehr, die reflecteert in zijn fysieke spel, krijgt elk karakter de eigenschappen dat het verdient. Binnen de drie kwartier die het stuk duurt, schakelt de rasacteur zó snel en overtuigend van rol, dat de toeschouwer waarlijk zes acteurs gaat zien.”
Martijn Boele

“Briljante voorstelling. En quintessential”
Martijn Katan 

Joris Lehr en Dario Fo